Musikkutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon, 9. juni 2023. Utvalget består av en utvalgsleder og 15 utvalgsmedlemmer. Våren 2025 skal utvalget levere en sluttrapport i form av en norsk offentlig utredning (NOU) til Kultur- og likestillingsdepartementet.
I sluttrapporten skal utvalget gi en helhetlig gjennomgang av musikkfeltet som ser både institusjoner, organisasjoner, frivillighet, skapere, utøvere og virkemiddelapparatet i sammenheng.
Regjeringens mål med utredningen er å bedre vilkårene for musikkvirksomhet, effektiv bruk av ressurser og et fortsatt levende musikkliv i hele landet.
Dieđut sámegillii / Information in English
Aktuelt
Møte med fylkesdirektørkollegiet for kultur 18.10.2024
By:Larm panelsamtale og innspillsmøte
Under overskriften «Mer flerkulturelt mangfold? Vi har jo Karpe!» arrangerte Musikkutvalget i samarbeid med Balansekunst og Music Norway en panelsamtale om flerkulturelt mangfold i musikkbransjen, under årets By:Larm i Oslo, 13.9.2024. Etter panelsamtalen var det et åpent innspillsmøte der musikkbransjen ble invitert til å gi sine innspill til NOU-arbeidet.
Syvende utvalgsmøte, Alta og Kautokeino, 3.-5. september 2024
Musikkutvalget hadde utvalgsmøte i Alta og Kautokeino for å tematisere blant annet samisk og kvensk musikkliv, joik, musikkeksport og bærekraft. Utvalget møtte en rekke aktører fra kvensk teater- og musikkliv, joikere, musikere, forskere og bransjeaktører fra samisk musikkliv og fagpersoner med perspektiver på musikk og bærekraft.
FoU-oppdrag tildelt to forskerteam
Som en del av kunnskapsinnhentingen til utredningen, kunngjorde Musikkutvalget sommeren 2024 konkurransegrunnlag for anskaffelse av to forskningsoppdrag. Oppdragene ble i starten av september tildelt til to forskerteam, det ene fra Telemarksforsking og det andre fra Menon, Høyskolen Kristiania og BI.
Møte med NOPA og NPU
Den 29. august deltok Musikkutvalgets leder og sekretariat på det årlige møtet i Nordisk populærautorunion (NPU), som ble organisert av NOPA i Oslo. Utvalget fikk her innblikk i utfordringer og muligheter for musikknæringen i Norge og de nordiske landene.
Møte med Musikkontorene
27. august var Musikkutvalgets leder og sekretariat i møte med representanter fra alle Musikkontorene i Norge. I møtet presenterte Musikkontorene arbeidet sitt i de ulike regionene og løftet fram behov, muligheter og utfordringer de ser i musikklivet- og musikkbransjen fra sine ulike regionale posisjoner.
Møte med Forsvarets musikk
27. august var Musikkutvalget i digitalt møte med Forsvarets musikk. I møtet fikk utvalget høre om arbeidet med musikk i Forsvaret, og problemstillinger de møter i sin virksomhet.
Musikkutvalget på Arendalsuka
15. august 2024 deltok Musikkutvalget på Arendalsuka med debatten «Musikkpolitikk på bortebane». Formålet med debatten var å vise mulighetene musikk har som ressurs på flere samfunnsområder. Fokuset for debatten var musikkens betydning i møte med helse- og utdanningssektoren.
Kronikk: Musikk skaper motstandskraft
Kronikk av utvalgsleder Sigrid Røyseng publisert i Klassekampen 18. juni 2024.
Møte med universitets- og høyskolesektoren
Musikkutvalget inviterte en rekke utdanningsinstitusjoner som tilbyr høyere musikkutdanning til et dialogmøte den 3. juni 2024. I møtet ble ulike problemstillinger knyttet til musikkfagenes plass i universitets- og høyskolesektoren reist.
Dialogmøte i Bergen
Kulturrådet i samarbeid med Musikkutvalget arrangerte et åpent dialogmøte ved USF Verftet i Bergen. Tema for dialogmøtet var tilskuddsordninger for musikkfeltet i Norge og en helhetlig musikkpolitikk.
Sjette utvalgsmøte, Bergen 21.–22. mai
Musikkutvalget hadde den 21.–22. mai utvalgsmøte i Bergen, hvor tema var finansiering og forutsetninger for utøvende virksomhet, skapende praksis og arbeidsliv. Aktører fra både det frie feltet og institusjoner innen klassisk musikk, samtidsmusikk og tidligmusikk, samt musikkarbeidslivets parter ga utvalget verdifull innsikt i deres utfordringer, og Kulturdirektoratet ga en innføring i statlige støtteordninger.
Gi innspill
Musikkutvalget tar imot innspill som kan belyse mandatet og bidra i utredningsarbeidet. Alle typer innspill er velkomne, og viktige for utvalget. Innspillsportalen er åpen til 1. januar 2025.